Nieuws

Nocturne

18/03/2022

Op vrijdag 18 maart vond onze nocturne plaats in Roesbrugge aan de IJzer. Al wie interesse had was welkom om kennis te maken met ons project en onze manier van werken. Er was de mogelijkheid om tijdens de zonsondergang of onder het volle maanlicht te varen met de kano. Opwarmen kon bij het kampvuur met een warm drankje. Astrolab Iris kwam langs met hun sterrenkijkers zodat we de sterrenhemel van dichtbij konden bewonderen. Daarnaast was er nog een wandeltochtje mogelijk met fakkels en lampionnen als lichtpunten in de duisternis. Met 85 inschrijvingen waren we heel tevreden van de opkomst. We blikken terug op een zeer geslaagde avond.

Lees meer
Nieuws

Inschrijven Nocturne cAnnect: Kanovaren bij maanlicht

09/02/2022

Op vrijdag 18 maart organiseert cAnnect voor de eerste keer een NOCTURNE. De nocturne is dé avond om cAnnect wat beter te leren kennen, o.a. door zelf te ervaren wie we zijn en wat we doen. Er valt die avond heel wat te beleven en uit te proberen: Kanovaren met begeleiding bij maanlicht, gezellig rond het kampvuur met een warm drankje, de sterren en maan van dichterbij bekijken door een telescoop of proeven van ervaringsgerichte uitdagingen. Waar: De Ijzerweide aan de Bergenstraat 2, 8972 Roesbrugge Wanneer: vrijdag 18 maart 2022, doorlopend tussen 18u30 en 22u Wie: voor iedereen met interesse in cAnnect (kanovaren kan vanaf 8 jaar). Praktisch: Gratis maar inschrijven is verplicht via deze link: https://forms.gle/w1e9PzffmR3aaXNH7 Breng je eigen tas mee voor een warm drankje en voorzie best water- en winddichte kledij, stevige schoenen, een handdoekje en reservekledij voor wie wil varen. Vragen of meer info? Stuur een mailtje naar cannect@dewalhoeve.be

Lees meer
Nieuws

Getuigenis Filip Donck (De Lovie)

26/01/2022

Alleen samen geraak je vooruit. Na tal van individuele fiets- en wandeltochtjes, mocht het iets meer zijn ... Een-op-eenmomenten maken het mogelijk om dingen te bespreken en te luisteren naar elkaar, waardoor we elkaar steeds beter begrijpen. Ik voelde bij M. dat het gerust wat uitdagender mocht zijn, hoe zou je zelf zijn als jonge gast? We besloten samen de uitdaging aan te gaan voor een ééndaagse kano-trektocht op de IJzer, uitgestippeld door cAnnect, een project van De Walhoeve vzw. cAnnect is een ervaringsgericht project voor jongeren en hun context waarbij de jongere samen met een contextfiguur en/of begeleider een ééndaagse of meerdaagse trektocht onderneemt per kano. Een uitdaging? Toch wel, want iedere persoon heeft een functie en in een kano ben je genoodzaakt om samen te werken als je vooruit wil. Je zit ook letterlijk in hetzelfde schuitje. Tel hierbij nog de fysieke inspanning en het feit dat je niet zomaar even kan rusten als de andere nog vooruit wil: dat zorgt dus inderdaad voor een flinke uitdaging. Zoals je wel kan verwachten, gingen we in het begin geen meter vooruit, we zochten langs de oevers meermaals het groene gewas op, frustraties begonnen zich te ontwikkelen ... Samenwerken was de boodschap! Het werd een zoektocht naar wie wat moest doen en vooral wanneer we dit moesten doen. De afspraken die ontstonden, moesten we telkens bijsturen. We moesten ook opdrachten vervullen. Na elke opdracht wisselden we van plaats, wat ook tegelijk wil zeggen ‘wisselen van functie’. Want je zitplaats op de kano bepaalt of je de motor bent of de richting bepaalt. We moesten dus telkens opnieuw op zoek naar een evenwicht en naar wat er werkt. Dit is iets wat we ook dagelijks ondervinden bij het leven in groep. Begeleider Florejan daagde ons op het einde nog meer uit. We moesten een parcours afvaren, telkens door minder te communiceren: eerst niet praten, dan iemand geblinddoekt en uiteindelijk de combinatie van beide. Toen zagen we welke verbinding er was ontstaan en ondanks de beperkingen slaagden we er telkens in om in een recordtempo de finish te bereiken. Doel bereikt! Maar vooral de weg, het proces naar het doel blijft ons bij, de verbintenis met onszelf, elkaar en de natuur. M. zei zelf: ‘Ik geniet van de stilte zonder gsm’. Als een jonge gast van 17 jaar dit zegt, betekent dit toch wat … door Filip Donck uit tijdschrift 'Antenne'

Lees meer

Reactie

30/12/2021

Goed. Het was rustgevend. (M. - jongere)

Lees meer
Ervaringen

Reactie

30/12/2021

Super. Een echte uitdaging! Zorgt voor verbinding tussen ons. Grensverleggend! Buiten de comfortzone! (S. en L., begeleiders)

Lees meer
Ervaringen

Reactie

29/12/2021

Leuk. Beetje te ver maar een heel toffe ervaring. (C. - jongere)

Lees meer
Ervaringen

Reactie

29/12/2021

Het was leuk maar het mocht iets minder ver zijn. (K. - jongere)

Lees meer
Nieuws

Experimenteel project verlengd

14/12/2021

Eind augustus 2021 diende vzw De Walhoeve samen met projectpartner La Trao bij het Departement Cultuur, Jeugd en Media een aanvraag in voor de verlenging van cAnnect als experimenteel project. Onze aanvraag werd beoordeeld door een adviescommissie en na gunstig advies besliste minister Benjamin Dalle om cAnnect een bijkomend jaar als experimenteel project financieel te ondersteunen. Dit is fantastisch nieuws voor onze medewerkers, vrijwilligers en sympathisanten en vooral voor iedereen die wil deelnemen aan het project. De verlenging maakt het mogelijk ons verder te verdiepen in ervaringsgericht werken, de linken met het jeugdwerk te verstevigen en de rijke geschiedenis, cultuur, geografie, natuur, … van de Ijzervallei verder in onze trajecten te integreren. Ook de leeftijdsgrens voor deelname werd verhoogd van 21 naar 30 jaar. We hebben in ieder geval goesting om er weer een fantastisch jaar van te maken!

Lees meer
Ervaringen

Reactie

25/11/2021

ik heb geen kano gevaren, wel zoektocht gedaanWas een super ervaring en verbindend met de jongereSamenwerken, genieten van de natuur, nadenken over dingen... (L. - Begeleidster)

Lees meer
Ervaringen

Reactie

24/11/2021

Tot rust kunnen komen,Stil staan bij dingen waar ik normaal niet bij stil zou staan. (M. - Jongere)

Lees meer
Ervaringen

Reactie

20/10/2021

Het was leuk en ik heb meer geleerd. (deelnemende jongere)

Lees meer
Ervaringen

Reactie

20/10/2021

Het was gezellig. (deelnemende jongere)

Lees meer
Ervaringen

Reactie

20/10/2021

Ervaring was super. Leuk dat we kort op de bal konden spelen + de jongens waren gemotiveerd. Sterk! (begeleidster van 2 jongeren op stap).

Lees meer
Ervaringen

Reactie

23/09/2021

Dik in orde. Goeie variatie tussen doen en even stilstaan met de vragen. Geslaagde kennismaking met nieuwe cliënt. - H. (deelnemende begeleidster)

Lees meer
Ervaringen

Reactie

23/09/2021

Zeer positief, we leerden K. beter kennen op een losse manier. We konden ook enkele belangrijke thema's bespreken bijvoorbeeld werk. - J. (deelnemende begeleidster)

Lees meer
Ervaringen

Reactie

23/09/2021

Zeer leuk - K. (deelnemende jongere)

Lees meer
Nieuws

Opleiding

22/09/2021

Op woensdag 22 september gingen we zelf nog eens het water op voor een opleiding kanovaren. Samen met enkele geëngageerde vrijwilligers van ons project werd onder een stralende zon het aangename aan het nuttige gekoppeld. Er was ook even tijd om te verpozen met een kopje koffie en een gebakje. Een van onze vrijwilligers, Luc, nam ons onder zijn deskundige vleugels en bracht ons nieuwe weetjes en truckjes bij.

Lees meer
Ervaringen

Reactie

11/09/2021

Ik heb genoten zonder mijn gsm van de stilte. - M. (deelnemende jongere)

Lees meer
Ervaringen

Reactie

11/09/2021

Terug wat verbinding gekregen met M. als persoon. Met de nodige sturing kan hij perfect de leiding nemen. Leuke afwisselende opdrachten. - F. (deelnemende begeleider)

Lees meer
Ervaringen

Reactie

31/08/2021

Het was een leuke tocht. Ik heb geleerd om samen meer dingen te doen en zo een betere connectie gemaakt. - C. (deelnemende jongere)

Lees meer
Ervaringen

Reactie

30/08/2021

We hebben als een team kunnen samenwerken en geleerd om rekening te houden met elkaar. We hebben weer plezier kunnen maken met elkaar. - A. (deelnemende jongere)

Lees meer
Ervaringen

Reactie

30/08/2021

Ik heb geleerd om elkaar te helpen en meer te spelen met elkaar en geen ruzie te maken. Het was super leuk. - M. (deelnemende jongere)

Lees meer
Ervaringen

Reactie

27/08/2021

Het was een goede teambuilding met het gezin. Geleerd om te relativeren. Het principe is leuk, leerzaam en heeft ons echt geholpen. - P. (deelnemende ouder)

Lees meer
Ervaringen

Reactie

27/08/2021

Ik heb als contextbegeleidster maar kleine stukjes meegevolg maar had een heel goed gevoel. Het is eens een andere manier van werken. - E. (deelnemende verwijzer)

Lees meer
Ervaringen

Reactie

27/08/2021

Top ervaring, geleerd om niet op te geven en terug positief te herbeginnen. - I. (deelnemende ouder)

Lees meer
Nieuws

Bezoek van minister Benjamin Dalle

20/08/2021

Op 20 augustus 2021 bezocht minister Benjamin Dalle cAnnect. We verzamelden in De Walhoeve voor koffie en taart, een kadering van het project en een overzicht van een aantal ervaringen uit voorbije trajecten. Daarna verplaatsten we ons naar de Ijzer in Roesbrugge waar een jongere en zijn gezin hun ervaringen met cAnnect deelden en de minister ook kennis maakte met de medewerkers en enkele vrijwilligers en uitleg kreeg over de kano's en het bijhorende materiaal. De minister genoot er van om ook zelf met de kano te varen. Focus/WTV maakte een reportage over cAnnect en het bezoek van de minister. https://www.focus-wtv.be/video/extra-vlaamse-steun-voor-cannect

Lees meer
Ervaringen

Reactie

04/08/2021

Leuk Kano Rust - J. (jongere)

Lees meer
Ervaringen

Reactie

04/08/2021

Twee super toffe dagen gehad met de kano en mountainbike. Top organisatie! Dikke pluim voor cannect - T. (begeleider)

Lees meer
Ervaringen

Reactie

28/07/2021

Het was heel tof - G. (deelnemende jongere)

Lees meer
Ervaringen

Reactie

28/07/2021

Een kleine sterke band met mijn broer. En ik heb leren kanovaren. - T. (deelnemende jongere)

Lees meer
Ervaringen

Reactie

23/07/2021

Leuk, eens iets anders. Fysiek was het een oefening maar niet overderven lastig. Geleerd: alleen gaat het niet, je moet samenwerken. - D. (deelnemende vader)

Lees meer
Ervaringen

Reactie

23/07/2021

Go with the flow! We vaarden nogal zigzag en toen ik besliste om niet meer mee te peddelen, ging het plots veel beter. Goed gelachen! (E. - Jongere).

Lees meer
Ervaringen

Reactie

23/07/2021

Je moet goed kunnen samenwerken, anders loopt het fout. Het was leuk om nog eens in de natuur te zijn! - C. (deelnemende jongere)

Lees meer
Ervaringen

Reactie

23/07/2021

Het was een hectische ervaring! We hebben goed gelachen want rechtdoor varen was niet echt ons ding, met alle gevolgen vandien. Zo vaarden we vaak tussen de takken en begroeiing van de oevers. En ik maar peddelen, bleek dat mijn dochter achter me gewoon languit met de benen over boord aan het genieten was :) (I. - moeder).

Lees meer
Ervaringen

Reactie

19/07/2021

De tocht was rustgevend en net zoals de naam het zegt: 'verbindend of cannect'. - B. (deelnemende jongere)

Lees meer
Ervaringen

Reactie

19/07/2021

Ik ervaarde veel rust en kalmte, maar ook veel teamwork. Het was een mooie ervaring die ik ten volle zou aanraden. De opdrachten waren ook fijn. - K. (deelnemende jongere).

Lees meer
Ervaringen

Reactie

19/07/2021

Een aangename ervaring die aanzette tot het nemen van verantwoordelijkheid en samenwerking bevorderen. Onder deskundige en vriendelijke begeleiding. - S. (deelnemende jongere)

Lees meer
Ervaringen

Reactie

19/07/2021

Een zeer aangename ervaring die ervoor gezorgd heeft dat we als team meer naar elkaar toegegroeid zijn en sterker staan. - T. (deelnemende jongere)

Lees meer
Ervaringen

Reactie

19/07/2021

Een leuke en boeiende ervaring. We leerden elkaar beter kennen. - S. (begeleider groep jongeren)

Lees meer
Ervaringen

Reactie

19/07/2021

Een zeer aangename namiddag. de uitdaging was pittig genoeg om niet te vervelen of te uitgeput te zijn. Het was een fijne groepstaak om de kano te laten varen en te sturen. - K. (deelnemende jongere)

Lees meer
Ervaringen

Reactie

10/07/2021

“Het was een gezellig samenzijn, stress verdween in de natuur.” – P. (deelnemende ouder)

Lees meer
Ervaringen

Reactie

09/07/2021

Het was een leuke ervaring. Het heeft mij veel deugd gedaan. – J. (deelnemende jongere)

Lees meer
Ervaringen

Reactie

08/07/2021

Leuke ervaring. Nieuwe manier om te werken rond bepaalde zaken. Je vergeet de zaken van de buitenwereld. Zorgt voor openheid in een gesprek. R. (deelnemende begeleider)

Lees meer
Ervaringen

Reactie

08/06/2021

Zeer geslaagd! Echt een project waar D. nood aan had. – M. (oma van deelnemer)

Lees meer
Ervaringen

Reactie

19/05/2021

Het kantelmoment met de kano zullen we blijven herinneren. Samen als een team een oplossing zoeken voor de kano die verdronk, we konden het. (het was wel echt koud.) - Vader en zoon.

Lees meer
Nieuws

Experimenteel project

24/02/2021

Het zijn boeiende en spannende tijden voor ons project cAnnect waarin we het kanovaren gebruiken als middel tot verbinding. De naam is trouwens een samentrekking van “canoe” en “connect”. Het is de bedoeling om jongeren al dan niet samen met andere mensen uit hun leefomgeving (terug) te laten verbinden met zichzelf, met waarden, met ideeën, met verlangens, met dromen, met mensen, de buurt…

Lees meer
Nieuws

Bijkomende steun

30/05/2018

In het voorjaar 2018 werd met de tweede schijf van de subsidie van het Streekfonds Westvlaanderen de droogzakken, slaapmatten, slaapzakken, kookvuur en pannenset aan te kopen. Met de steun van Ronde Tafel 65 De Panne werd een tweepersoonstent aangekocht. Daarmee zijn we helemaal klaar voor de start van cAnnect.

Lees meer
Nieuws

Aankoop uitrusting

07/03/2017

Eind februari 2017 werden met steun van het Streekfonds West-Vlaanderen de kano, de trailer en bijhorend materiaal aangekocht. In een volgende fase kopen we nog droogzakken, bijkomende kledij en kampeermateriaal. Daarmee beschikken we nu over de minimaal benodigde uitrusting voor ons project: kano en trailer, peddels, zwemvesten, droogjassen, handschoenen, ontwateringspomp, drijvende werplijn, EHBO kit en thermisch deken. Vrijwilligers die interesse hebben om met een jongere dagtochten of meerdaagse tochten te maken kunnen contact nemen met vzw De Walhoeve.

Lees meer